Mad & Måltidspolitik
Her kan du læse Kernehusets Mad & Måltidspolitik
Mad & Måltidspolitik
-
Sund og velsmagende mad
Sund og nærende mad har stor betydning for børns udvikling og trivsel, og derfor er måltiderne en vigtig del af hverdagen i Kernehuset. En velsmagende og varieret kost er også med til at udvikle børns spisevaner, og børnene lærer at indgå i et socialt fællesskab med de voksne og hinanden. Efter et sundt måltid har børnene mere energi til leg, læring og socialt samvær.
-
Køkkenpersonalet
I Kernehuset holder køkkenpersonalet sig ajour med den nyeste viden inden for ernæring. De kommer på relevante kurser og samarbejder med sundhedsplejen og Vejle Kommunes kostkonsulent.
-
Kernehusets madordning
Betaling for frokostordningen opkræves automatisk sammen med betaling for daginstitutionspladsen. Forældrebestyrelsen har vedtaget, at alle deltager i frokostordningen, så den kan ikke fravælges.
-
Mellemmåltid
Kernehuset har også en madordning, som betyder, at børnene får mellemmåltider i Kernehuset. Betaling herfor opkræves særskilt.
Mellemmåltiderne kan den enkelte familie fravælge ved at henvende sig på kontoret.
Vi anbefaler dog, at alle deltager i madordningen, da det er hyggeligt for både børn og voksne, at alle spiser den samme mad og deltager i fællesskabet omkring måltiderne. Når børn er på tur ude af huset, har de madpakker med.
-
Madplan
Ugens madplan kan ses på Kernehusets DayCare. Ændringer kan forekomme og vil i så fald stå på dørene i grupperne.
-
Vores prioriteter
- Økologisk mad. Vi har sølvmærket, hvilket betyder, at 60-90% af vores mad er økologisk
- Anbefalinger fra Fødevarestyrelsen. Vi følger de nye kostråd
- Mad med lavt sukkerindhold og moderat fedtindhold. Vi vil gerne hjælpe med at forebygge overvægt blandt børn
- Anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, f.eks. giver vi ikke nødder, rå gulerødder og andre hårde fødevarer til børn under 3 år.
- Mad fra bunden. Der serveres f.eks. både hjemmebagt rugbrød og boller, når der er mulighed for det
- Dansk og frisk. Vi køber dansk mad og bruger årstidens råvarer
- Fisk. En dag om ugen spiser vi fisk
- Særlige hensyn. Vi tager hensyn til allergener og særlige behov, herunder børn, der ikke må spise svinekød eller oksekød m.m.
- Babyer. Børn under 1 år får den mad, de individuelt har behov for, herunder grød og sutteflaske. Dette aftales med pædagogerne på stuen
- Flere sanser. Maden skal smage godt og se indbydende ud
- Mad over bål. Om sommeren laver vi af og til mad over bål
- Bordskik. Børnene lærer at vente på hinanden, at sende fade rundt og hjælpe hinanden m.v.
- Børnene kan selv. I videst muligt omfang vælger børnene selv deres mad, de tager selv mad på deres tallerken, de smører selv deres mad nogle dage og det hænder, at børnene deltager i selve madlavningen.
-
Måltider i Kernehuset
Morgenmad
- serveres i tidsrummet 6;45-7:30
- Morgenmaden består af havregrød med tørret frugt, knækbrød, boller eller rugbrød med ost og/eller smør. Hertil serveres vand eller mælk
Formiddagsmad
- serveres ca. 8:30-9:00
- Maden består f.eks. af grød, boller, rugbrød, knækbrød med ost, frugt eller grønt
Frokost
- Serveres ca. kl. 11:00
- To til tre gange om ugen får børnene varmt mad. De får lunt mad én dag om ugen, og de øvrige dage får de rugbrød med forskelligt pålæg og grønt
- Alle børn får tilbudt vand og mælk.
Eftermiddagsmad
- Serveres ca. 13:30-14:30
- Eftermiddagsmaden består af groft brød eller boller, grønt, frugtgrød, rugbrød, yoghurt el. lign.
-
Sådan gør vi når vi spiser
- Alle – børn og voksne – vasker hænder inden måltidet
- Bordene tørres af, inden bordet dækkes
- Børnene sidder, så vidt det er muligt, i mindre grupper ved bordene. Vi taler bl.a. om, hvor maden kommer fra og hvordan den er lavet
- Børnene hjælper med både borddækning og afrydning
- Ingen går fra bordet, før en voksen har givet tilsagn
Revideret af forældrebestyrelsen og personale i september 2019.